Setiap gambar pasti ada ceritanya.....

By: doubleu kayes

[Recommend this Fotopage] | [Share this Fotopage]
[<<  <  1  [2]  3  4  5  6  7  8  9  10  11  12  13  14  15  >  >>]    [Archive]
Wednesday, 19-Sep-2007 01:12 Email | Share | | Bookmark
Jeti Kuala Rompin, Pahang.

 
Assalamualaikum....



Apa khabar semua kawan2.....Macamner ngan poser ....Hope semuanya berjalan lancar....Terlebih dahulu saya ingin mengucapkan Selamat Menyambut Ramadhan Al Mubarak kepada semua kawan2 muslimin muslimat sekali...Semoga Ramadhan tahun nie memberi seribu makna dan kita mendapat barkah daripadanya...Insyallah...

Maafkan saya kerana lewat sedikit upload gambar di fotopages kali nie di sebabkan kesibukkan dan kerja2 yang banyak ....Kali ini saya ingin memaparkan gambar2 yang saya amik di sekitar Jeti Kuala Rompin Pahang.....Sebenarnya gambar nie telah di ambil sebelum saya ke Zoo Singapore lagi...Tapi baru hari nie berkesempatan untuk menguploadnya disini....

Saya tak reti nak cerita pepanjang....Di harap anda dapatlah melihatnya sendiri serta memberi komen2 membina untuk membantu memperbaiki segala kelemahan saya.....Insyallah....

Di bawah adalah sedikit gambar yang sempat saya upload dan paparkan.....Selamat melihat dan mengkritik......







Akhir kata Salam Ramadhan dari saya dan selamat berpuasa.......

Wassalam...

Doubleukayes 2007
Email : doubleukayes@yahoo.com
Web : www.doubleukayes.com
YM : doubleukayes
Tel : Sila Email



http://aininsofia.fotopages.com has been updated.

Quote:
kindaichim - Laaa..Kan ada jemputan dalam FMDC forum tu....
Apapun selamat Berposer.
arrembawi:: - Boleh tak der masalah...Join jer...TErbuka untuk semua yang berminat...Selamat Berposer juga
ikelah - Kat pahang pun banyak gamabr2 nelayan...nanti amik ler sama...Selamat berposer dan berbuka juga....
tenno rz aka rinz - Time2 takder keja jalan2 ler....A'aah awan tebal....
drzeze - Terima kasih
Ika - Terima kasih
Cinta Dhinas Azraaei - Rompin ni dalam negeri pahang...Salah sebuah daerah yang terdapat di pahang dan terletak di sempadan Johor...
Meorjay - Selamat berposer gak......Terima kasih abg meor...
dOd - Memang tenang kat sini..gambar tangkap ikan takder...Sebab nie pun dah dekat na senja...
muneera - terima kasih dan selamat berposer gak....Ooo abg yerk buat....
fakhri - terima kasih bebanyak...
''pencari*kitab*cinta*terindah'' - Takper siapkan apa yang patut di bulan poser nie..Hehhehe
abstractdementia - Bila masa lak jadi cikgu nie..Hehhehhee....Apapun terima kasih..Insyallah nanti ada lah masa tuh ......Nak kasi terang banyak caranya...Tapi apapun yang utama fahami kamera dan setting kamera anda...pasti boleh....
k@sturi - Terima kasih.....
pekss - Terima kasih bebanyak..Insyallah dengan sokongan anda...
azmirwerks - Terima kasih gak kat ko bro.....Selamat berposer gak..Pasal gambar anak2 main bunga api tak der amik lagi setakat nie..Insyallah nanti try....
jeff >> - Terima kasih bro....
Abeja -Pandai ler ko...Cepat ler angkat 40D tuh...Aku nak try guna ....Mesti best...
Abah along - Terima kasih abah along
chalizee - Insyallah akan dapat nanti dslr tu.....Apapun terima kasih...
Boogey - Hehehhee...Pepandai jer ko ni boogey......Bukak2...Tapi hari raya pertama ...Sanggup ker...Keh keh keh...
Ouled Kenitra - Alhamdulillah ...Selagi terdaya dan boleh berjalan
yan orakarek - TErima kasih
elin - terima kasih
din - Terima kasih dan selamat berposer gak...
e c a h - Jangan ler jeles.....Ecah pun boleh apa....LAwa lagi pada saya...
Siti Ruzaimah - Terima kasih siti
yaR-t - terima kasih....
Mazrul - Sama laa ngan saya bro..kamera poser gak peposer nie.....
shahQuantan - Jadi tok guru tak reti tapi nak kongsi2 apa yang tahu tu bolehlaa....
syahrul - Terima kasih
r a z i - Terima kasih...Tak laa...Guna 30D
alchemist - Terima kasih gak bro...
za - TErima kasih....
faha - Terima kasih....Salam ramadhan gak...
akuasyiek! - Terima kasih....oooo..itu namanya...baru tahu...hehhehehe
khairina - Terima kasih...
karma rulez - Terima kasih and salam ramadhan too...
aidura sofiee - Terima kasih...
cekroy - Terima kasih
Pesona Senifoto (Apit) - A'aahh...Insyallah...Tahun nie beraya ngan org baru...
anden - Terima kasih...Cuti2 jangan tak cuti...
nurd - Terima kasih....
lie - terima kasih bro...
luna - terima kasih...
mshafie - Sian ko tak dapat jejalan lagi..Hehhehee
shahrul - Terima kasih....
zilzal - Terima kasih...Tips dia...Selalu tengok dan praktik..Insyallah dapat....
akina -Terima kasih


Saturday, 8-Sep-2007 01:41 Email | Share | | Bookmark
Berjalan2 Di Zoo Singapore

Singapore Zoo 1
Singapore Zoo 2
Singapore Zoo 3
View all 12 photos...
Assalamualaikum...

Pada 1st September 2007 tempoh hari saya telah mengikuti rombongan FMDC ke Singapore...Salah satu tempat yang di lawati adalah Zoo Singapore ....Seramai 28 org dari Kuala Lumpur dan 3 org dari Johor Bharu termasuk saya...

Tujuan saya menyertai aktiviti yang di anjurkan ini adalah untuk mengenali ahli2 FMDC secara lebih dekat lagi disamping dapat melakukan xtvt2 yang mereka rancangkan.....

Walaupun gambar2 yang saya ambik nie tidak lah berapa menarik...Tapi objectif utama saya untuk berkenalan dan bertemu telah tercapai...Apapun komen dari anda untuk memperbaiki kelemahan gambar2 saya amatlah saya hargai dan sanjungi.....Semoga dari komen anda saya lebih maju ke hadapan lagi dan dapat meningkatkan skill photography saya .....

Terima kasih dari saya terlebih dahulu kepada anda yang mana sudi meninggalkan komen2.....

Di bawah adalah sedikit gambar2 yang sempat saya rakamkan.....







Wassalam...

doubleukayes 2007
Email : doubleukayes@yahoo.com
YM : doubleukayes
WebPage : www.doubleukayes.com
Tel : Sila Email.


Untuk melihat gambar2 Wan Ainin Sofia silalah ke http://aininsofia.fotopages.com

Quote:
shahQuantan - Thanks
faha - Ooo yer ker ...Gi singapore gak yerkk...Untuk pic nie guna lens 70-200mm f2.8
mominzin - Rajin tang mana tuh? Nak gak tahu...Hhehehehe...Rasanya pemalas adalah.....Hehehhehe
mechattax - A'ahhh saya ngan anden...Laaa apasal dah tahu tak turun..Kalau turun leh jumpa2 dan dapat menuntut sekali...Salam ramadhan gak dari saya....
''pencari*kitab*cinta*terindah'' - Anak tarzan tuh... ...Anyway thanks...
Abeja - Yer lah tuh demo......Semua sampah sarap ....Kedekut nak upload ....Hehehee...Bila masa plak aku jadi cikgu...Tak pernah masuk maktab lagi dan KPLI pun tak der amik....
ikelah - Apasal lak tak pamir...Semua gambar2 nie dah di pamirkan di FMDC sebelum di fotopages lagi....
syawal@eyerich - Terima kasih bro.....
<< jeff >> - Memang happening dan ramai org ke sini....
dOd - FMDC tu forum photography yang terdiri daripada org2 melayu kebanyakkan nya....Nie alamat dia ...http://fotopages.com.my/forum...Apapun terima kasih CIk Dila...
:::arrembawi:: - Aikk sedih plak tengok gambar...Hehhehee.....Ooo masuk TV yerkkk...Nanti saya tengok.......Selamat Bulan Ramadhan gak....
muneera - Thanks bebanyak CIk Mun....
lie - Rahsia...Rasanya tak der rahsia...Kalau enhance pun just hue n saturation jer kat PS.....
drzeze - Terima kasih bebanyak....
azmirwerks - Masa saya ke zoo nie saya guna 70-200mm F2.8 lense...Thanks...
zilzal - Apasal tak pergi..tidak leh jumpa sama.....Nak gak jumpa member2 di fotopages nie...Leh kenal kalau datang hari tu sambil nuntut ilmu....Berapa mm tu tak ingat....Tapi semua gambar di zoo nie guna lense 70-200mm F2.8...
izwan - Terima kasih
fakhri - terima kasih
dell @ digitalsyndicate - Terima kasih dell......Tu ler lama tak nampak dan lama juga tak chit chat kita.....Apapun terima kasih bebanyak....
Abg Ic@m - Ada ekk ko hari tuh.....Yang mana satu ekk....Aku nie pemalu sikit....Tu nak kenal org susah sikit...Ko kenal aku tak yang mana?
maya amir - Boleh nak kenal ...tapi kena gi zoo ler...hehehehhee
Aa'hh mrsm kontan....
saye rase zoo singapore zoo yang paling bes! ade penguin comel comellllllllll!! Mon 10-Sep-2007 02:37
glownana - Nie mesti dah bermacam2 zoo dah pergi nie..Sebab leh cakap zoo singapore paling best.....Memang kat sana banyak penguin comel2....
abstractdementia - Terima kasih bebanyak....
chalizee - Terima kasih
k@sturi - terima kasih...
fairuz - Terima kasih
ainiyah - terima kasih...
e c a h - terima kasih
precious - Saja ikut xtvt bebudak FMDC nie..Tujuan nak berkenalan jer....Abis jelajah tak der lah....Banyak skip2 adalah....
za - terima kasih
Ika - Terima kasih...Selamat menyambut Ramadhan gak....
saifulnazim - TErima kasih.....
Ouled Kenitra - Malaysia n singapore zoo...Dua2 ada baik buruk dia...
Cinta Dhinas Azraaei - Kalau dah miss tu nampaknya kena pergi ler lepas nie..Hehhehehe...Pasal currypuff n plum juice tak ler tahu plak.....tu tak try....Suka makan sup gear box kat sana....
takteh.founder - kalau minat street photog or nak amik gambar2 pembangunan or architectural.....pergi ler singapore......Kena jejak sekali tu.......Luar negara yang paling dekat sekali....
syahidd - Waalaikumussalam...Pakai camera canon dlsr ......Rasanya awak dah join kan FMDC tu....geng2 arrembawi ler nie yerkkk...
DEVILISHING XXXX - Terima kasih.....
din - Ayares tak cakap ker....Pastu kan ada yang CS pun buat pada 8/9 tempohari...Apasal tak join ...Siap announce kat forum lagi....Apapun thnaks....
shahrilramzi - bawak lense 70-200mm f2.8 dan 18-200mm ...Tapi 18-200mm kasi anden pakai...aku pakai 70-200....Tu ler bila nak jumpa ko lak...nak menuntut nie...
r a z i - thanks
aidura sofiee - Salam ramdhan juga....
mike12 - A'ahhh gi ngan geng fmdc kl......Thank you
tualamerah aka Idham - Selamat menyambut ramdhan jugakk...
tenno_rz - sama2......insyallah nanti aku tunjukk......
hash - Selamat menyambut ramadhan juga n thanks...
<< jeff >> - Salam ramadhan juga dan selamat menunaikan ibadah poser untuk bro sekeluarga....
ciku_nunu - Terima kasih
ladydeath - TErima kasih dan selamat berposer juga....
kak kham - Terima kasih atas ingatan dan pesanan ...Selamat Ramadhan Al Mubarak juga dari fandi photography - SELAMAT MENYAMBUT BULAN RAMADHAN & SELAMAT BERPUASA JUGA........
adekcomelx - Terima kasih dan salam ramdhan juga...
maya amir - Salam ramadhan juga dari saya sekeluarga untuk maya sekeluarga....
nurd - Hhehhee....Dia tak giigt....Apapun selamat menyambut ibadah pose...dan begitu gak saya jika ada salah silap harap di maafkan...
Meorjay - TErima kasih bebanyak bro meor..Saudara meor tidak kurang hebatnya....
Mazrul - Selamat berpuasa gak dari kawan dan berterawikh....
red - Terima kasih bro red.....
mamatt - Salam ramadhan gak dari saya.....
++FarEast PhotoWorld ++ - Tak mengapa...Saya pun bz gak sekarng.....Apapun selamat berpuasa dan salam ramdhan dari saya sekeluarga....
akina - TErima kasih kerana ingat lagi fp nie walaupun lama tak masuk......Apapun selamat berpuasa dari saya sekeluarga juga...
Cinta Dhinas Azraaei - BZ sikit hari tu...Dah update dah kat atas tu...Hehehheh
Luie - Terima kasih...Anda juga boleh..Pasti...
syahid (oblind36) - Tak apa...Saya pun kekadang bz gak...biasaler kerja....Apapun salam ramadhan juga dari saya sekeluarga......





Friday, 31-Aug-2007 12:00 Email | Share | | Bookmark
Sunrise Di Teluk Cempedak

Assalamualaikum wbt...

Kita stop dulu tunjuk gambar2 makro....Kita tengok plak gambar2 landscape dan keindahan alam ciptaan tuhan.



Pada 24-25/8 hari tuh saya ada kerja di Kuantan .......So lepak ler bermalam kat resort di Teluk Cempedak, Kuantan .......Di kesempatan yang ada nie saya pergi ler amik gambar sunrise di pantai teluk cempedak, kuantan....

Saya bangun seawal pagi .....adalah dalam kul 5.30 ....Selalunya lewat sikit dalam kul 6.30 baru bangun....Bersiap dan pergi ke pantai menunggu matahari untuk naik pada jam 6.15 pagi....Penantian aku berjaya akhirnya walaupun pada masa tersebut awan tebal dan mungkin sukar untuk mendapatkan moment nie....Alhamdulillah aku berjaya melihat matahari naik....Sungguh cantik dan saya merakamkannya melalui lensa kamera saya .....

Kepada kawan2 yang berada di Kuantan ....Saya minta maaf bebanyak sebab tak berkesempatan untuk berjumpa kerana jadual waktu terlalu tight ......Niat memang nak jumpa sangat kawan2 photog yang berada di Kuantan...tapi masa tak mengizinkan....Insyallah, jika ada masa dan kesempatan akan saya jejaki lagi kaki ke sana .........

Apapun lihatlah sedikit gambar yang sempat saya rakamkan....Segala kritikan dan komen membina dari anda amatlah di hargai dan di dahulukan dengan ucapan terima kasih ......





Wassalam.....

Doubleukayes 2007
Email : doubleukayes@yahoo.com
YM : doubleukayes
Web : www.doubleukayes.com
Tel : Sila Email or YM.


Quote:
hadiena - Terima kasih....Lepas nie leh laa try plak..Kalau tak larat bangun pagi ...Amik sunset ok gak.....Hehehehhehe
mun - Terima kasih....Selalu payah nak bangun ..tapi nie pun memang sebab kena bangun pagi...ada kerja..Hehehhehehe
mike12 - Terima kasih....Dah pernah ke seremban temph hari....Tapi insyallah kalau ada rezeki lagi bleh lagi kesana dan jumpa....
wira - Untuk memancar tuh senang sahaja .....Gunakan aperature pada F16 -F22
abstractdementia - Terima kasih....Abg gambar awak...Boleh...Bila?
Ika - Insyallah kalau ada lubang nanti cakap....
dOd - Terima kasih dila....
ikelah - Terima kasih bro...Nanti saya ke kuantan lagi saya call bro...
k@sturi - Takderlah sampai world...Mawi jer boleh..Hehhee...Apapun thanks...
Mohd Salme Mohd Ali - Tak salahkan kalau nak menuntut...Hehehhehe...
alchemist - saya pun banyak gambar anak...Nanti nak print dan buat frame letak kat dinding..selama nie letak gambar lain2 jer...Hehehhehe..Apapun terima kasih bro...
zilzal - Saya dah try add...Tapi ntah apa tak kena ngan my YM nie....Gila sikit..tak leh nak add...Kalau boleh tolong addkan nick saya...doubleukayes...Apapun terima kasih bro....
<< jeff >> - terima kasih.....
::arrembawi:: - Terima kasih .....dan terima kasih juga add saya kat YM...
faha - terima kasih .....
shahQuantan - Terima kasih.....
za - Terima kasih.....
azmirwerks - Terima kasih bro....Takper bro...Nanti try ler plak kat tempat lain kalau tak sempat ke Redang Island...
syawal@eyerich - Sama2....Kalau nak kongsi tu boleh lah.....Tapi nak ajar tak layak lagi.....Macam nak amik potrait outdoor...Untuk dapatkan ligthing yang ok...Gunakan lah reflector kalau tak nak guna flash.....sebab refelector dapat mengurangkan sedikit sebanyak shadow pada wajah org....
r a z i - Terima kasih....
kak kham - Terima kasih....
Abah Along -terima kasih abah....]
tenno rz - Stulang ekk sunrise...Ok gak tuh.....tapi bila....Apapun kena bangun pagi2 laa untuk dapatkan moment dia tuh...Tidak terlepas....Tapi sekarang nie asyik hujan jer....HEhhehehe
Ustaz - terima kasih ustaz....
lie - Tak sambung....saya cropkan......Apapun terima kasih
din - terima kasih din....
mshafie - terima kasih....
Shida& Kherold - Terima kasih....
shahrilramzi - Terima kasih bro...Tu ler lama tak nampak...Sibuk ekk...
aidura sofiee - Terima kasih....
amir - Terima kasih...
e c a h - Tunggu gak ekk...Takper leh cuba lagi lain kali...
Abeja - Tak der kelas...sebab ekau dah ke singapore....Hehehhehe
luna - Tak lah.....Saya bukan cikgu......Hehhehee...Abeja saja jer usik saya.....Dia panggil cikgu utnuk cikgu photography bukan cikgu sekolah.....Apapun taniah kerana menjadi pendidik bangsa .....
akuasyiek! - terima kasih....
andenkm - Merendah diri plak ko...Gambar cantik cakap tak cantik..Hehehhehe
aidura sofiee - Apa tuh?
Ouled Kenitra - Terima kasih bro...
maya amir - Terima kasih bro...A'aah saya MRSM Kuantan dulu...
Luie - Terima kasih....
Mazrul - Hehehhee..Dah upload kat atas sana nun...nanti abeja lak upload...Sebab hari nie 8/9 dia lak kesana.....
Siti Ruzaimah - Terima kasih sis....Datang Jb...Jangan lupa call ekk...Leh kenal2 ngan sifoo..
syahrul - Terima kasih bro....
Azrul - Terima kasih....
Ika - Dah update dah...Heheheh
Meorjay - Terima kasih bro....
yan orakarek- Terima kasih bro
ScHoePenToeTer - Terima kasih...Geng Ramunia gak ker....Kat KL ekk...
ciku_nunu - hehehe...masuk lalat kang...jangan terlopong...tutup mulut....Emm saya pakai DSLR canon....
takteh.founder - terima kasih....
fakhri - Terima kasih....


Sunday, 26-Aug-2007 13:11 Email | Share | | Bookmark
Gambar2 serangga dan haiwan kecil lagi.......

Macro 1
Macro 2
Macro 3
View all 15 photos...
Assalamualaikum ....

Terlebih dahulu maafkan saya sebab tak sempat nak update with a new picture....Nie adalah kesinambungan gambar sebelumnya...Gambar serangga dan haiwan kecil......Gambar2 baru insyallah akan di update nanti.....Antaranya adalah gambar kawasan jeti nelayan....sunrise di tepi pantai dan yang lain lagi yang ada di dalam simpanan ....Insyallah akan di paparkan satu persatu dari masa ke semasa........

Apapun selamat melihat gambar2 serangga dan haiwan kecil.....Komen dan input dari anda semua adalah amat di hargai untuk memperbaiki segala kekurangan dan kelemahan diri ini...Dengan ini saya dahulukan dengan ucapan terima kasih kepada anda semua yang sudi bertandang untuk melihat gambar2 karya dari saya.........









Wassalam.

Doubleukayes 2007
Email : doubleukayes@yahoo.com
YM : doubleukayes
Contact : Sila Email or YM
My Web : www.doubleukayes.com


Quote:
hadiena - Terima kasih...Keh keh keh ...Mana ada racun...Poison jer..Hehhehehe
aidura sofiee - Terima kasih
<< jeff >> - Terima kasih bro
mun - Terina kasih mun...Gambar biasa jer...
Ika - Tak der lah full time...All bidang photography ingin tahu dan belajar kalau boleh....Apapun terima kasih...
mike12 - Terima kasih.....Hang punya pun gempak gak...
tenno rz - terima kasih bro...
Ouled Kenitra - Matapelajran sains...Ok gak kan ...tapi saya tak tahu plak ...Saya tahu shoot jer...Hehehehhe
kontan - Terima kasih kak.....Dah datang hari tu kuantan ...Tapi akak tak der kot....Tak shoot bunga api ker?
grey - Maybe dia malu kot amik gambar dia....
Abeja - Ek eleh nak belajar tapi sirap bandung jer...Kedekut nyer anak murid....Hehehhehe
ncipan - Terima kasih bro....
kindaichim - Bila masa lak jadi cikgu...Hehehhehe
:::arrembawi:: - Bentuk macam mata...Hehehhe..Tu mata kot...Bukan serangga...Hehehhee
ustaz - terima kasih ustaz....
Mohd Salme Mohd Ali - Sesekali layan jer bro...Bukan selalu layan serangga nie pun...Hehehhehe
elin - Ganas tang mana tuh....Diorang baik jer...Muka je ganas....
dOd - A'aah mata mama ainin ler tuh...Hehehheheheh...Terima kasih...
Daalia - Ooo nak beli flash dulu yerkk...Baik beli flash dulu...Senang nak guna indoor...nt
luna - Terima kasih luna...
Cinta Dhinas Azraaei - Laaa gambar biasa jer...Apasal nak jeles...
azryshah@FM1957 - Tak leh jadi king bro....Saya layan sesekali jer....LEpas gian org kata......Lens macro 100mm Canon....
Hero Belalang - KAmera muroh jer gu...Tapi bagi kawe mahal or murah bukan menentukan gambar tersebut...Tapi bagaimana dia menggunakan kamera dan mengawalnya ..Apapun ...Terima kasih....
ScHoePenToeTer - Kat kaki dia memang dah ada kot....Tak tahu apa dia....Hehehhee....A'aah pernah datang RnZ ada meeting ngan client PCSB.....
abstractdementia - Bukan nak letak kasi jeles bro...Letak kasi kongsi dan komen..Hehehhee....
shahQuantan - Belajar ? Tak reti mengajar...Tapi nak kongsi apa yang tahu insyallah tak jadi masalah......Meh ler JB....
ikelah - Bukan berpindah bro...Tapi sesekali layan jer.....Lepas gian org cakap....Sebelum nie rosak jap lens tuh..tapi dah ok balik...tu layan semula...gambar pun gambar lama je.....Apapun terima kasih bro....
Najib - Terima kasih bro...Guna lens macro 100mm f2.8 Canon.
din - Terima kasih ....
zilzal - Tolak sebab tak guna sangat ....Tapi tak der lah pakai 40D ....Tak mampu...Hehehhehehe...Apapun terima kasih zilzal....
maya amir - Wan Ainin Sofia nanti saya buka fp baru untuk dia jer....Hehehhehee...Tapi tak sempat lagi sekarang....Taniah untuk danial....
e c a h - terima kasih ecah.....
faha - Lepas gian jer sebenarnya.....Sebab dalam nie pun tak der gambar2 macro lagi.....So letak ler....Nie pun bukan gambar terbaru ....tak sempat outing lagi ...Sibuk ngan anak dan kerja...Heheheh
yan - terima kasih....
alchemist - Heheheh...NAtional Geog reject bro nanti...Hehehhehehe.....Lepas nie bro mesti penuh ngan gambar anak plak..Hehehhe
mshafie - Ingatkan dah...apapun good luck....



Monday, 20-Aug-2007 12:00 Email | Share | | Bookmark
Gambar2 serangga dan haiwan kecil kat belakang rumah.....

 
 
 
View all 14 photos...
Assalmualaikum....

Hari nie tak der gambar best nak tunjuk...Just gambar2 yang ada saja...Gambar2 nie di ambil dibelakang umah dan keliling rumah .........Lihatlah ....

Apa yang saya pelajari dari shoot macro dan ingin di kongsikan bersama...
1. Kesabaran tuh penting dalam mengambil gambar sebegini kerana serangga akan sentiasa bergerak dan focus anda sentiasa akan lari...Gunakan manual focus adalah cara terbaik ....Kerana autofocus akan menyebabkan ianya hunting dan sukar ....
2. Seeloknya gunakan flash ....Tak kisah ler flash internal or external...Sebab kalau tak guna flash agak sukar untuk dapatkan gambar yang sharp....Lain la kalau ada IS/VR....Tapi kalau tak nak guna flash dan nak guna available light boleh juga...Tapi make sure your focal distance = speed....Iaitu kalau lens pada 100mm = 1/100s atau 90mm = 1/90s.....(minumum untuk atasi gegaran)....
3. Hati2 ketika menyelinap kedalam semak samun atau hutan...Sebab kekadang kita tak sedar binatang2 lain di sekeliling kerana syok amik gambar......

Ok ler tu dulu...lain kali bertemu lagi kita....

Apapun komen dan input dari saudara/saudari amatlah di alukan dan di hargai......Terima kasih terlebih dahulu dari saya....







Wassalam...

Doubleukayes @ 2007
Email : doubleukayes@yahoo.com
Web : www.doubleukayes.com
YM : doubleukayes
No Hp : Sila Email.


Quote:
Abeja - Hehehe....Kawe kenal lah lintah bulan...Tu memang siput babi....Usia dia baru 2 hari dan saiz dia 5 kali lebih kecik dari anak jari demo.....
grey - Terima kasih...Suka gambar lelabah yerkkkk
Ika - Nyamuk tu sebenarnya baru gigit aku...Tapi aku tak bunuh sebab nak amik gambar dia...Sapa dapat tangkap or jumpa dia seperti dalam gambar nanti aku kasi reward...Hehehhehe
e c a h - A'aahh anak siput babi....Hehehhee.Kenapa? tak percaya.....Nak amik gambar camnie kena belajar bersabar......Sabar kan sebahagian dari iman...Hehheheheh
mun - Tahu itu siput babi sebab saya yang amik dan perhatikan....Hehehhehehe...Apapun terima kasih....
maylique - Anak siput babi....Kenapa tak percaya jugak...Hehehe..Tengok bebetul...ada sesungut tu....Lintah bulan mana ada sesungut...Hhehehhee....
mike12 - Main balun pun ngancam.....Takper...Mula2 balun jer...Lepas nie trademark plak....Apapun terima kasih bebanyak....
abstractdementia - Nie sudah susah kalau sudah menggangu ketenteraman jiwa...Jangan takut...Dia tak berbisa....
alchemist - Tak der lah yang terbaik...Ramai lagi yang hebat....Ada2 jer bro...Apapun tq...
tenno rz - Heheheh...Buat mini zooo....Dah memang banyak binatang2 nie kat belakang rumah sesapa pun....Cuma kita jer tak sedar......Maybe sebab dia kecik kot.....Kawan layan semua bidang photog...Takder specific...Rasa nak main macro kawan main macro, nak main street kawan buat street....Nak buat landscape kawan buat landscape...
appen - Terima kasih anakku...Keh keh keh...
mshafie - dassyat tang mana tuh...rasa nya sama jer dari dulu .....Org lain makin pwer...saya camtuh jer....waaaaaaa
Abah Along - Awat ngeri...tak gigit org pun
syahrul - Sekadar berkongsi sahaja....apapun terima kasih bro...
sealme - Terima kasih bro...Mana ada tipu....Semua nya betul ....Kenapa? tak percaya...Hehehehhehe
''pencari*kitab*cinta*terindah'' - Jom ler layan sama...jangan jeles2..Sesekali apa salahnya tukar angin .....Kan kan...
yan orakarek - Terima kasih
Meorjay - Terima kasih bro....A'aah...Kesabaran tuh penting, bukan setakat macro jer..tapi gambar2 lain juga....
Pesona Senifoto (apit) - Terima kasih apit...
ciku_nunu - Saya pun sebenarnya baru tahu gak lepas amik gambar...Hehehhehe
Luie - Uishhh microskop tuh...Belum tahap tu lagi....nanti try amik bakteria or virus ...Baru ler betul microskop...Hehhehhehe
mamatt - Terima kasih mamat
sam - Yeap memang nyamuk tuh dah kenyang lepas makan darah saya....Apapun terima kasih....
ncipan - A'aahh macro lense.....Apapun terima kasih....
zzz - terima kasih
<< jeff >> - Terima kasih bro....
takteh.photo.creative - Kenapa meremang....Hehhee.e..Saya pun nak ucap selamat menyambut kermedekaan....
unnamed - Darah saya kena sedut...Hhehehe
aidura sofiee - Terima kasih
tenno rz - Ok bro...Nanti wa tengok....
zailani - Tak pakai 90mm.......Biasa punya jer......Close up pun kalau pandai guna dan amik insyallah jadi...Yang penting kesabaran dan kesungguhan kita dalam merakamkan gambar....sekali tak jadi tak semestinya kali ke dua or kesepuluh tak jadi...
akuasyiek! - Terima kasih....
Cekroy - Sama dan terima kasih kembali...
Marlina Jamal - Sama2...Sekadar berkongsi apa yang di ketahui sahaja......tak semestinya ...Tapi itu adalah asas dan basic pengetahuan...maybe tangan kuat lense 200mm pada 1/60 pun leh sharp.....apapun semua tuh sekadar panduan basic....
hadiena - Terima kasih...Racun?Tang mana tuh...hehhehehe
mohdkhairulnaser - Terima kasih bro....
ScHoePenToeTer - Sama2....
Daalia - Tak kenyang ler nak makan spider tuh...Kecik sangat...Anak jari anda lagi besar...Hehhehehee
:::arrembawi:: - Insyallah anda pasti boleh....Yang penting berusaha....
dR ali - Betul tu dRAli
nurd - Sapa suruh kasi anak tengok...Hehehehhehe...Otai tu apa sis...
dOd - Bukan kerana kamera mahal or murah...hehehhee....Apapun terima kasih....
shahQuantan - Terima kasih....
faha - Terima kasih....
tya - Terima kasih
Halamanku - Pandai ler bro....Sebenarnya nak belajar ngan bro yang sememangnya expert amik gambar macro nie...Apapun terima kasih bro...




[<<  <  1  [2]  3  4  5  6  7  8  9  10  11  12  13  14  15  >  >>]    [Archive]

© Pidgin Technologies Ltd. 2016

ns4008464.ip-198-27-69.net