Setiap gambar pasti ada ceritanya.....

By: doubleu kayes

[Recommend this Fotopage] | [Share this Fotopage]
[<<  <  3  4  5  6  7  8  9  10  [11]  12  13  14  15  16  17  >  >>]    [Archive]
Thursday, 1-Feb-2007 10:57 Email | Share | | Bookmark
Thaipusam

Thaipusam
Assalamualaikum,

Hari nie keluar buat photoshoot sambutan Thaipusam bersama geng2 FMJC di kuil Sri Muniswara....Sebab line tak berapa ok hari nie so tak dapat nak tunjukkan gambar2 lain...Insyallah nanti aku tunjukkan kemudian...




Wednesday, 31-Jan-2007 07:01 Email | Share | | Bookmark
Bermain ngan Shutter Speed.

Slow Shutter 1
Slow Shutter 2
Assalamualaikum...

Hari nie nak kongsi sikit gambar2 saya yang saya ambil menggunakan shutter priority....Kerana setiap step dalam shutter nie akan memberi impact yang berlainan kepada gambar......Sebenarnya gambar nie lebih cantik jika kita menggunakan manual priority berbanding shutter priority....Kerana apabila anda menggunakan shutter priority, value untuk aperature akan automatik di setkan dengan sendirinya.....Sebagai org yang baru mungkin kita masih belum lagi memahami untuk menggunakan secara manual .....

Bercerita pula mengenai cara mengambil gambar ini, seeloknya kita hendaklah menggunakan tripod kerana tangan kita pasti tidak ada VR atau IS untuk menahan gegaran di sebabkan shutter yang slow....Selain itu keadaan cuaca juga perlu di ambil kira kerana jika hujan sikit2 atau percikan air terkena lens akan menyebabkan gambar kita mempunyai dust ......Selain itu keadaan angin juga perlu di tekankan ....kerana sebelum shutter tertutup untuk gambar di save.....angin mungkin akan mengegarkan kamera kita dan menyebabkan gambar jadi blur kerana gerakkan kamera akibat tiupan angin....dan akhir sekali waktu juga memainkan peranan....Seelok-eloknya waktu adalah diantara pukul 6.00 -7.00pg dan 7.00 -8.00mlm.....

Sebenarnya saya tak nak beritahu ini gambar apa....tapi saya rasa anda yang melihatnya pasti sudah tahu apa sebenarnya gambar ini.....Betul tak....



Quote:
Gambar sedikit blur kerana masalah angin yang bertiup dengan begitu kencang....




Quote:
Untuk mendapatkan gambar yang cantik dan lebih menawan...Setting yang sesuai ialah pada ISO 100, F11-F22 dan Bulb. Waktu adalah di waktu pagi sesudah subuh sebelum matahari naik...hehehhehe


Kawan2 tekalah kedua2 gambar diatas adalah gambar apa.....Adakah gambar di sebuah bukit yang berkabus, di atas gunung atau apa sebenarnya....Main teka teki lak......Sebab masa saya tunjuk gambar nie dulu ramai org salah teka......

Quote:
Jawapannya ialah pemandangan di sebuah pantai yang didalam laut tersebut terdapat batu...Kabus yang terjadi adalah ombak yang menghempas pantai yang kelajuannya (shutter speed) telah di perlahankan menggunakan kamera....Terima kasih kepada anda semua


Tuesday, 30-Jan-2007 07:04 Email | Share | | Bookmark
Tiga Beradik

Tiga Beradik
Assalamualaikum...

Salam sejahtera kepada saudara/saudari yang mana sudi bertandang dan singgah di fotopages saya selama nie dan tak putus2 memberi komen dan perangsang kepada saya....Untuk kali ini saya minta maaf kerana tiada gambar2 baru lagi dapat di upload....Maklumler sekarang nie musim hujan ....Agak sukar bagi saya untuk mengambil gambar.....Maklumler camera kita pun tak leh nak basah takut nanti demam....demam saja tak per...Takut tak bangun2 terus nanti....So hari nie just sebagai tatapan...gambar tahun lepas dalam bulan January 2006 kalau tak silap saya...Insyallah jika dah berkesempatan dan cuaca pun makin ok saya akan kuar untuk tunjukkan gambar2 terbaru .....Dan sama kita menilai.....Apapun komen2 anda adalah di perlukan untuk memantapkan lagi kerja2 saya dan di samping dapat menimba ilmu mengenai photography digital dengan saudara/saudari semua...Ucapan terima kasih terlebih dahulu dari saya untuk anda...



Exif Data

Aperature : F/4
Shutter : 1/200 s
Focal Length : 18mm with Canon kit lense
ISO : 200
White Balance : Auto


Post Processing (main hantam saja sesuka hati...8-10minute only)

Desaturated - Adjust to Softlight
Curves
Desaturated again
Duplicate
Blur Effect
Adjust to softlight
Opacity 50%
Typo
End.......


Sunday, 28-Jan-2007 15:07 Email | Share | | Bookmark
Air Yang Mengalir.

Air Yang Mengalir
Assalamualaikum dan salam sejahtera...

Firstly terima kasih tak terhingga kepada kawan2 semua kerana sudi menjenguk, melawat dan meninggalkan komen di fotopages saya ini....Tidak lupa juga kepada kawan2 yang sekadar menyinggah tanpa meninggalkan apa2 komen.....

Sebenarnya saya sendiri pun dah tak tahu nak letak gambar apa lagi di fotopages saya....walaupun masih banyak lagi gambar2 yang belum saya keluar dan uploadkan...Insyallah saya akan uploadkan satu persatu nanti....

So hari ini saya letakkan satu gambar air yang mengalir turun dari sebuah kolam ke kolam lain..Bukan air terjun tahu.....Gambar nie saya closeupkan sebab kalau saya tak closeupkan maybe banyak distraction di sekeliling yang hanya akan menggangu gambar tersebut....Nak buang yang ada di sekeliling tuh takut nanti kena tangkap plak ngan pihak berkuasa......dah tak pasal2 saya kena bayar saman....hehehhhe....

So lihatlah gambarnya dan seperti biasa komen2 dari saudara-saudari amatlah saya hargai....Terima kasih dari saya in advance....

Wassalam



Atas permintaan kawan2 ...Nie Exiff nya.
Exif Data

Flash used: No
Focal length: 106.0mm with SIGMA 18-200mm
CCD width: 6.58mm
Exposure time: 2.000 s
Aperture: f/36.0
ISO equiv.: 100
Whitebalance: Auto
Metering Mode: matrix


Quote:
PS : Rupanya ada dust kat dalam camera aku.Baru perasan bila nengok gambar nie. Kena blow la nie kasi hilang itu dust.Sorry le kalau gambar ada dust (bintik2 hitam). Dah lama tak cuci sebenarnya. Heheheheh


Saturday, 27-Jan-2007 14:21 Email | Share | | Bookmark
Bukan Hantu,tapi Burung Hantu.

Owl Pada Jarak 300mm
Owl Pada Jarak 90mm
Assalamualaikum...

Sekali lagi gambar haiwan@burung yang saya amik kat zoo tempoh hari.....Kali nie kongsi sikit sama kawan2 yang melawat dan berkunjung kat sini macamner gambar nie saya amik.....Bukan nak suruh tengok gambar nie cantik atau tak ...tapi nak cerita kenapa gambar terakhir saya yang saya pilih di compose begini......Sebenarnya burung hantu nie terletak di dalam sangkar....So nampak lah jaring2 di kelilingnya yang menyebabkan gambar kita tergangu oleh besi2 jaring tersebut...So subject akan tengelam kerana di gangu oleh besi jaring tersebut.....Gambar sebelum adalah seperti di bawah.....

Burung Hantu Pada Jarak 90mm


Nampakkan apa yang terjadi pada gambar di atas tuh.....So untuk membuatkan gambar nie nampak ok sikit...Saya closeupkan sikit (zoomingkan lagi lense) kepada terus 300mm yang pada mulanya pada 90mm....So saya hanya dapat sebahagian saja badan burung tersebut......Lagipun burung tersebut terlalu dekat dengan besi jaring......Kalau jauh maybe saya leh dapat kurangkan lagi kejelasan besi jaring tersebut.....Seperti gambar bangau di bawah (Jaring tidak kelihatan)....So hasil dari shoot saya ..inilah hasilnya....Semoga apa yang saya kongsikan dapat memberi panduan kepada anda dan juga saya...Jika ada kekurangan atau tersilap...Silalah tegur2 saya.....Saya pun budak baru belajar...Di sini adalah atas dasar pengkongsian semata2......Terima kasih kepada anda semua kerana sudi dan tak jemu melawat fotopages saya.....Wassalam.....

Burung Hantu Pada Jarak 300mm



[<<  <  3  4  5  6  7  8  9  10  [11]  12  13  14  15  16  17  >  >>]    [Archive]

© Pidgin Technologies Ltd. 2016

ns4008464.ip-198-27-69.net