Setiap gambar pasti ada ceritanya.....

By: doubleu kayes

[Recommend this Fotopage] | [Share this Fotopage]
[<<  <  1  2  3  4  5  [6]  7  8  9  10  11  12  13  14  15  >  >>]    [Archive]
Saturday, 12-May-2007 09:36 Email | Share | | Bookmark
Bermain Dengan Cahaya - Light Trail

Light Trail
Assalamualaikum dan Salam sejahtera,

Malam sabtu, hari jumaat hari tuh saya telefon kawan saya ajak kuar amik gambar (Credit to ABEJA)....Ni semua kerana dah lama tak tekan shutter dan tengok gambar baru....Jadi nak lepaskan gian amiklah gambar malam tuh.....Hehheeehe

So dalam jam 1000 camtuh saya mencari lokasi untuk mengambil gambar....Sebenarnya untuk ambil gambar nie, saya telah pun merancangnya...Cuma semalam baru lah ada kesempatan nak kuar amik .......

Kat sini saya kongsikan apa yang saya buat untuk amik gambar nie step by step....
1. Periksa kamera anda dahulu, samada cukup semuanya termasuklah bateri.
2. Kemudian pasangkan tripod jika ada, kalau tak der cari ler alas untuk support camera.
3. Periksa setting camera anda sebelum anda bermula.
4. Setting yang saya gunakan kat sini ialah ISO 100-200, F22, Manual Setting, BULB Mode (Selalu time yang saya tekan antara 6-12second) Perhatian : Kalau tak der release cable, tukarkan setting Bulb kepada biasa , letakkan shutter speed pada 6 - 12 sec. Sebabnya kalau anda gunakan bulb tanpa release cable, camera akan bergegar dan menyebabkan gambar jadi blur. Satu lagi jika guna biasa (shutter) setkan mode shot pada self timer ....Nie kerana kita nak elakkan gegaran lepas kita release shuter...
5. tunggu lah gambar anda di proses dan lihatlah hasilnya.

Itu lah cerita dari sayahari nie....Hope anda faham apa yang saya tulis....Kalau tak faham buat2 faham ler yerk....Keh keh keh ....

Wassalam ...

P/S : Untuk pengetahuan, color gambar telah di olah....Sesaja suka.....




Ni plak gambar dalam keadaan biasa .....



Saturday, 5-May-2007 14:36 Email | Share | | Bookmark
My Car - Toyota Vios

My Car
Assalamualaikum...

Agak lama juga rasanya saya sudah tidak update fotopages nie..Disebabkan kesibukkan, jadi masa untuk saya mengupdatekan fotopages nie sudah berkurang.....Ramai juga antara kawan2 samada yang kenal secara realiti atau maya yang bertanya mengenai fotopages saya nie samaada melalui email, pm dan ym.....Maafkan saya kerana tidak sempat untuk mengupdatenya....
Kali nie saya tidak ada hasil yang menarik untuk di tunjukkan ....Sekadar mengambil gambar salah sebuah daripada kereta saya sahaja untuk di pertontonkan dan untuk di kritik, dikomen atau di kutuk jika ada mana2 yang di rasakan tidak kena.....Kerana dengan kritikan anda semua maka tahulah saya dimana kelemahan saya......Untuk makluman gambar nie di ambil tanpa perancangan....Masa nie kereta ada kat depan rumah kg dan tangan plak tengah pegang kamera(Nak shoot lain sebenarnya)....Shoot jer lah tanpa perancangan betul2 ....So gambar ada banyak tak kenalah rasanya dari segi angle dan juga distraction pada background.....Maklumlah saya nie budak baru belajar dan tengah belajar.......Harap anda semua dapat memberi tunjuk ajar....Insyallah.....

Di dahulukan dengan ucapan terima kasih dan salam dari saya.....Insyallah jika masa mengizinkan saya akan kembali dengan hasil2 yang terbaru dan melakukan xtvt fotografi dan di kongsikan dengan anda semua.....

Wassalam....





Saturday, 21-Apr-2007 00:13 Email | Share | | Bookmark
Berjalan Di Zoo, Johor

Assalamualaikum...

Hari nie tiada gambar terbaru dapat saya uploadkan....Gambar nie adalah gambar yang saya amik pada tahun lepas di Zoo, Johor....Sebelum nie rasanya ada sekeping dua telah saya uploadkan ...Tapi kali nie saya upload banyak sikit dan gambar lain dari yang lepas tetapi di tempat yang sama dan waktu yang sama....Di harap anda sudi melihatnya dan sudi memberi komen dan kritikan mengenai gambar saya ....Di dahulukan dengan ucapan terima kasih .....

Wassalam....







Monday, 9-Apr-2007 04:46 Email | Share | | Bookmark
Pantai Batu Pasir, Pasir Gudang

Di Pantai Batu Pasir
Assalamulaikum ,

Ahad 8 April 2007 - 5:30 ptg, Saya pergi berjalan2 ke Pantai Batu Pasir, Pasir Gudang yang terletak di Tanjung Langsat bersama seorang rakan menaiki sebuah kereta..Jaraknya dari Johor Bharu ialah lebih kurang 30km dan dari Bandar Pasir Gudang, Johor ialah sejauh 10km... Tujuan saya kesana bukanlah untuk berkelah tetapi sesaja amik angin sambil2 mencari object untuk di abadikan di dalam gambar...Perjalanan ini juga sebenarnya tidaklah di rancang sama sekali dan itulah pertama kali kami sampai ke situ....

Pantainya tidaklah sebesar mana ....Hanya sekakang kera sahaja...Tetapi org yang datang ke situ tidak kurang juga ramainya....Mungkin satu2nya pantai yang terdapat di Pasir Gudang untuk mereka berehat sambil membawa anak2 dan keluarga....Apa yang kami lihat di situ, ada yang datang membawa makanan untuk berkelah, ada pasangan yang berasmara dana dan ada anak2 yang mandi di laut .....Tetapi bagi pendapat saya yang melihatnya ..Pantai itu tidaklah sebersih mana kerana mungkin telah dicemari oleh tumpahan minyak dan sampah dari kapal yang melalui laut selat tebrau....Dari pantai itu juga kita dapat melihat singapura.....

Di sini saya paparkan sedikit gambar yang sempat saya rakamkan untuk di kongsi bersama2 anda yang sudi datang bertandang ke fotopages saya....Segala kritikan dan komen dari anda semua amatlah di hargai dan di sanjungi...Setiap kelemahan didalam memapar dan menghasilkan sesebuah gambar datang nya dari kelemahan saya sendiri....Ini kerana saya adalah budak baru belajar dan sedang belajar dalam bidang photography....terima kasih terlebih dahulu dengan kesudian anda meniggalkan komen serta memberi pendapat dan cadangan yang membina kepada saya.....

Wassalam






Sunday, 8-Apr-2007 05:43 Email | Share | | Bookmark
Gambar2 Pemandangan....

Pemandangan
Assalamualaikum,

Terima kasih terlebih dahulu kepada semua yang sudi melawat, melihat serta meninggalkan komen2 di fotopages saya sebelum nie....Komen2 dari anda semua amatlah saya hargai.....

Hari ni tiada gambar terbaru yang dapat saya uploadkan ...Hanya gambar2 lama yang ada didalam Hard Disk saya ....

Gambar2 yang saya paparkan ini adalah gambar2 pemandangan yang pernah saya ambil....Untuk mengambil gambar sebegini tidak lah semudah yang di sangka tetapi tidaklah sesusah yang di lihat....Kesabaran dan ketekunan adalah penting dalam mengambil setiap gambar tidak kira apa jua gambar yang di ambil....Untuk mengambil gambar2 landscape kita perlulah mencari lokasi yang sesuai dan juga waktu yang sesuai untuk mendapatkan gambar yang terbaik....Mungkin gambar yang saya paparkan ini bukanlah yang terbaik....Org cakap sekadar tangkap muat jer.....

Apapun komen2 membina dari anda dalam memperbaiki setiap kelemahan yang saya lakukan amatlah di alukan dan di hargai ...terima kasih terlebih dahulu dari saya kepada anda semua.....Sila tunjuk ajarku sifoo2 semua.....

Wassalam...





[<<  <  1  2  3  4  5  [6]  7  8  9  10  11  12  13  14  15  >  >>]    [Archive]

© Pidgin Technologies Ltd. 2016

ns4008464.ip-198-27-69.net