Setiap gambar pasti ada ceritanya.....

By: doubleu kayes

[Recommend this Fotopage] | [Share this Fotopage]
[<<  <  1  2  3  4  5  6  [7]  8  9  10  11  12  13  14  15  >  >>]    [Archive]
Friday, 30-Mar-2007 00:02 Email | Share | | Bookmark
Street Scene Episode 2 (Color)

Abstract
Assalamualaikum.....

First of all, terima kasih kerana melawat dan menziarahi fotopages saya yang tidak seberapa ini serta sudi meninggalkan komen2 di sini..

Seperti janji saya pada gambar street scene bnw iaitu memaparkan episod kedua dalam color....Saya tunaikan di sini.....Di harap anda semua dapat menatapnya serta sekali lagi sudi meninggalkan komen.....

Banyak juga pertanyaan-pertanyaan yang saya terima di dalam komen anda pada gambar sebelum nie....Mungkin di sini saya dapat sedikit sebanyak berkongsi dengan anda apa yang boleh saya jawab....Mengenai gambar street scene/shooting nie sebenarnya tidaklah sesusah yang anda sangka dan fikirkan...tetapi tidak juga semudah yang di lihat .......Ianya memerlukan kesabaran dan kepekaan anda untuk menghadapi serta mengambil gambar dalam situasi niee...Apa yang saya dan rakan saya buat sebelum memulakan rakaman gambar nie ialah planning atau perancangan...Saya memastikan dahulu keadaan di tempat ini serta mengkaji apa yang perlu dan tidak perlu.....Kita perlulah mengenal pasti keadaan sekeliling terlebih dahulu seperti apakah yang ada, bangunan dia macamner, org2 yang selalu berada di kawasan nie, tempat boleh dan tak boleh amik gambar dan sebagainya....

Selain itu, sebelum saya memulakan perjalanan untuk amik gambar...Saya dan rakan saya berbincang dahulu di kedai kopi....Berbincang seperti apa yang telah di rancang, apa yang perlu di mulakan dahulu serta setting2 yang perlu di gunakan untuk mengambil gambar dalam suasana yang berbeza secara asasnya sahaja....

Setelah hampir 30 minit berbicang, kami memulakan perjalanan dengan bergerak ke tempat pertama iaitu kekedai roti Salahuddin yang agak antik bagi saya....Di sini kami meminta izin dari tuan kedai untuk mengambil gambar kedai serta suasana kedai tersebut.....Alhamdulillah tuan nya mengizinkan dan membenarkan kami membuat pengambaran sehinggalah ke bahagian dapur kedai iaitu tempat dimana roti di buat dan di bakar.....

Seterusnya kami ke tempat2 dan mencari subject2 seperti yang telah di rancang....Ada juga di antara nya yang kami cuba amik tapi tidak mendapat kebenaran ......Tetapi kami tidak mengalah dan kami beralih ke tempat lain dan meneruskan pengambaran...

Pengambaran yang di lakukan ini bermula pada pukul 3.00ptg dan berakhir pada pukul 7.00 mlam.....Lens2 yang saya gunakan dalam pengambaran ini hanya 18-200mm F3.5-F6.3 dan 70-200mm F2.8 sahaja......Walaupun badan penat dan letih tapi pengalaman serta kepuasan merakamkan scene ini berbaloi dan terbalas.....

Untuk member2 yang melawat ...Saya bukanlah seorang pro, otai atau sebagainya...Saya still dalam process pembelajaran dan mempelajari ...Kerana banyak lagi yang saya tidak tahu berbanding anda semua......Anggaplah sahaja saya seorang yang masih baru dalam dunia ini dan insyallah sedikit sebanyak yang saya tahu saya akan kongsikan untuk kebaikan kita bersama.....Mana saya tak tahu maybe tak jawab laa..Hehehhehe..

Sekian dahulu coretan saya untuk kali ini...Semoga anda yang melawatnya suka dengan gambar2 yang di ambil dan sudi meninggalkan sedikit komen dalam membetulkan kelemahan2 yang saya hadapi....Maafkan saya kiranya gambar ini kurang memuaskan sesiapa yang melihatnya ...Kerana segala kelemahan dan kekurangan adalah dari saya yang masih baru dan masih mempelajarinya....

Wassalam.....








Sunday, 25-Mar-2007 06:50 Email | Share | | Bookmark
Street Scene At JB In B&W

Street Scene
Assalamualaikum...

Kali ini saya letak gambar terbaru yang saya amik pada 24/3/2007 (Sabtu) untuk tatapan anda....Akhirnya saya kembali menggunakan camera saya setelah hampir 3 minggu tidak menggunakannya..

Gambar nie diambil ketika saya dan rakan saya membuat xtvt street shooting....Sebenarnya dah lama tak membuatnya...Kerana ajakan rakan saya yang ingin belajar dan mencuba, saya kembali melakukan xtvt ini...Antara salah satu xtvt kegemaran saya merakamkan tingkah laku manusia, keindahan bagunan dan keadaan sekeliling ialah street shooting......Dengan melakukan ini saya dapat melihat dan berkongsi dengan anda melalui gambar yang saya rakamkan....Rasanya tidak perlulah saya bercerita tentang gambar yang saya rakamkan ini kerana melaluinya sudah pasti anda dapat tahu apa ceritanya.....

Gambar ini telah di process kedalam black n white untuk memberikan mood yang lebih mendalam lagi kepada anda dan sesiapa melihatnya berbanding dalam keadaan berwarna.....Inilah adalah episod pertama rakaman saya...Insyallah untuk episod kedua saya akan menunjukkan didalam gambar berwarna.....Coming soon....

Sekian dahulu celoteh dari saya....Di harap anda semua dapat menghayatinya dan jika terdapat sebarang kelemahan dan kekurangan harap di maafkan ....Teguran anda dalam memperbaiki kelemahan saya amatlah di alukan dan di hargai .....Terima kasih terlebih dahulu dari saya yang masih baru dalam dunia ini .....Segala kelemahan dan kekurangan adalah dari saya.....

Cheers...!









Friday, 23-Mar-2007 12:50 Email | Share | | Bookmark
Gambar Makanan Yang Aku Nak Makan Lepas tu...

Limau
Assalamualaikum....

Sekali lagi pic yang ada dalam simpanan....Sorry lah kawan2 sebab tak sempat nak amik gambar lagi ...Sibuk sikit dengan kerja2 yang lebih penting 2-3 menjak nie....Itu yang kurang amik gambar nie.....Tapi nasib ada stok2 lama yang leh di tunjukkan .....

Gambar nie amik suka2 jer .....Bukan nak wat comercial shoot pun....Sebab masa amik nie tak banyak makanan ada .....Yang ada buah kurma makan buka puasa, kuih apa ntah (sapa tahu beritahulah yer) dan limau yang dah lama teperap dalam peti...Hehehehhehee...

Gambar ni di ambil dengan belatar belakangkan warna putih....Sebenarnya ni bukan dalam white studio yerkk...Nie cuma di ambil atas kertas A4 .....Pastu pasal lighting, saya guna kan flash simbah tepat ke subject.....Penggunaan aperature plak saya gunakan F22 pada ISO 200....Kenapa saya gunakan f22....Sebab saya nak gambar nie sharp dan nampak semua.....So gunakan pada aperature F22 ......Timing plak masa nie pada 1/5 sec,,,,,,oleh kerana tangan saya bukanlah IS or VR ....Maka saya gunakan remote dan tripod....Lagi satu saya guna reflector untuk mengurangkan shadow....

Apapun gambar nie just main2 snap jer .....Sebab tu subject tak menarik dan susunan tak best...dan masa tu pun makanan tu jer ada.....tapi lepas snap terus abis...Heheheh...Kesian saya kan...Sebab makan itu jer....Hehehhee.....Sapa2 yang baik hati berilah saya makanan....

Ok lah tak nak mengarut lagi......Komen lah yerk apa2 yang patut untuk saya perbaiki kelemahan saya.....Insyallah ...Kita sama2 belajar ok.....




Quote:
Sorrylah kalau tengok susunan gambar dalam fp ni nampak pelik..Sebab background gambar nie memang putih...pastu saya tak wat border lak tuh...hehehhehe

cheers...


Sunday, 18-Mar-2007 05:30 Email | Share | | Bookmark
Malam Di Bandar Johor Bharu

Malam Di JB
Assalamualaikum....

Terima kasih saya ucapkan kepada semua pengujung dan juga kawan2 yang sudi dan sanggup menyinggah dan bertandang ke fotopages saya untuk melihat gambar2 yang saya amik....Tidak lupa juga bebanyak2 terima kasih kerana kawan2 yang sudi meninggalkan komen dan kata2 di fotopages saya nie...

Maafkan saya sekali lagi kerana setakat nie dan sehingga hari ini saya belum lagi ada gambar2 terbaru yang hendak di tunjukkan .....Hanya gambar2 lama yang ada di dalam simpanan saya sahaja yang dapat saya tunjukkan untuk kali ini sekali lagi....

Gambar ini di ambil ketika saya dan beberapa rakan2 photography kuar ke bandar JB sambil jejalan dan amik gambar......Nie pun amik main hantam jer snap...Sebab tujuan sebenarnya nak gi minum air jer kat sini....Itu yang hantam jer...Tak planning sebaiknya sebelum amik....So banyak kekurangan rasanya kat gambar nie.....Maybe anda semua boleh nampak kekurangan dan kelemahan yang ada....Apapun komen dari anda semua amatlah di hargai......

Terima kasih dan Wassalam.








Saturday, 10-Mar-2007 15:09 Email | Share | | Bookmark
Masjid Sultan Abu Bakar

Masjid Sultan Abu Bakar
Assalamualaikum...

Apa khabar semua? Saya berharap anda semua dalam keadaan sihat. Insyallah.Maafkan saya kerana sudah lama tidak upload gambar2 di fotopages saya sehinggakan ada yang dah bertanya kat email..Padahal tak lama mana pun..Seminggu jer..Hehehehe...
Terima kasih saya ucapkan kerana sudi meninggalkan komen dan kritikan kat gambar2 yang saya uploadkan...Tidak lupa juga kepada yang sudi melawat fotopages saya yang tak seberapa nie..

Sebenarnya saya dah hampir seminggu saya tak pegang dan usik camera saya...Xtvt amik gambar pun saya tak buat.....Al maklumlah sibuk sikit dengan kerja lain...So camera letak tepi dulu...Gambar yang saya upload nie pun sebenarnya gambar lama tapi belum di letakkan lagi di fotopages nie....

Gambar yang saya upload nie sebenarnya gambar Masjid Negeri Johor iaitu Masjid Sultan Abu Bakar yang diberi sendiri namanya oleh Sultan Abu Bakar...Terletak di tengah2 bandar Johor Bharu iaitu jalan Skudai dan berhadapan pantai lido dan Singapore..Di samping itu ianya juga terletak bersebelah zoo dan pejabat agama johor.....Masjid ini dikira lama dan antik bagi saya kerana ianya di bina pada tahun 1892 dan 1900....Sudah lebih dari seratus tahun...tetapi binaan nya masih utuh dan digunakan sehingga hari ini........Lokasinya juga menarik kerana menghadap ke laut dan terletak di atas bukit......Sesiapa yang berkunjung di sini pasti tidak akan rugi....Insyallah .....

Di bawah ini adalah gambar2 yang saya amik sikit sebanyak untuk tatapan.....Kritikan, komen dan apa saja yang anda tulis sangatlah di hargai dan didahului dengan ucapan terima kasih ....

P/S: Harap maaf. Gambar penuh masjid saya tak amik..Semua gambar close up jer....Insyallah ada rezeki saya ke sana lagi dan cuba dapatkan gambar penuh masjid dari luar....

Wassalam





[<<  <  1  2  3  4  5  6  [7]  8  9  10  11  12  13  14  15  >  >>]    [Archive]

© Pidgin Technologies Ltd. 2016

ns4008464.ip-198-27-69.net